Wijzig je profielWijzig je persoonlijke instellingenRegistreer hier!Actieve onderwerpenVeelgestelde vragenZoekenInloggenTerug naar de forum-index

  

 Index / Rolex Vintage / Rolex Day-Date Stella dials
AmsterdamVintageWatches

    

Hi forumleden. Een vriend van mij verzameld nu sinds 2 jaar Day-Dates en daar hebben we een collection review van gedaan. We hebben hem echt voorzien van een paar pareltjes, waaronder vele toffe Stella dials. Nu heb ik daar een uiteenzettinkje van gemaakt en was benieuwd of jullie nog toevoegingen hebben, jullie mening over deze plaat of misschien wel ervaring (liefst inclusief foto)!

Stella dials
gemaakt voor gouden dames Datejusts en belangrijker nog: Day-Dates. De Day-Date kwam in midden jaren '50 op de markt als het vlaggenschip-model van Rolex. Sinds de introductie is deze hoogvlieger dan ook niet meer weg te denken uit de collectie. Ondanks het hoge prijskaartje van en de formele en gerespecteerde status wat dit model met zich meebracht, zijn er kleine batches wijzerplaten gemaakt die wel heel opmerkelijk zijn en in het oog springen: de Stella dials. Stella dials zijn extreem zeldzaam en zeer gewild onder verzamelaars.

Stella dials werden voor het eerst geproduceerd in de jaren '70 en waren oorspronkelijk bedoeld voor het Midden-Oosten. Stella dials komen alleen voor bij de referenties 18xx en 18xxx serie.

Wat zijn de kenmerken van een ‘Stella’ dial:
Het is niet helemaal duidelijk waar de naam ‘Stella’ vandaan komt. Sommige verzamelaars geloven dat de naam is afgeleid van de schilderijen van de Amerikaanse kunstenaar Frank Stella, die zich kenmerken door het felle kleurgebruik. Anderen geloven dat Italiaanse verzamelaars deze wijzerplaten de nick-name ‘Stella’ hebben gegeven. ‘Stella’ betekent ‘ster’ in het Italiaans en hij shined als een ster.

Maar wat is het precies. Een Stella dial is voorzien van een hoogglans lak, vergelijkbaar met gebakken emaille oppervlak. Deze soort wijzerplaat is alleen gemaakt voor bepaalde dames Detjusts en Day-Dates in 36mm, een Datejust 36mm met stella dial bestaat dus niet! (ondanks dat dit wel online aangeboden wordt; is dus after-market)

Er zijn 2 soorten mogelijk. Voor de 18xx een pie-pan dial, de quicksets hebben een vlakke plaat. De kleuren die wij hebben gezien zijn: blauw, turquoise, rood, paars, groen, oxblood, oranje, roze en geel. De inkt werd met de hand gemengd, dus verschillende badges van de Stella dials verschillen licht in kleur. Als index zijn slechts 3 soorten index mogelijk, diamond set index of coffin of square baton markers. De kleur tekst is hetzelfde als het material (wit bij witgoud of geel bij geelgoud) of in het zwart.

Wat is allemaal van belang bij het kopen. Uiteraard de conditie van de plaat. Doordat het emaille lak is, is het enigszins fragiel en gevoelig voor scheurtjes. Verder is de kleur van groot belang. Hoe opvallender de kleur, hoe ongebruikelijker en dus kostbaarder. Het minst waardevol is de Oxblood kleur die onder de €20k te krijgen is, de meest gewilde is de oranjegele kleur. Phillips veilde er een in 2015 voor bijna een kwartmiljoen euro. De wijzerplaat kan ook voorzien zijn van een crest, dit brengt weer een premium met zich mee.

Geelgouden stella’s zijn het meest voorkomend. Platina, wit of rosegouden hebben een meerwaarde. Je kan ze niet zomaar overzetten. De coronet en de index (eventueel de tekst) moeten dezelfde kleur hebben als het horloge zelf.

Door de hoge vraag en het zeer beperkte aanbod, is het voor oplichters een interessant horloge om mee te rommelen. Je ziet daarom ook vaak refinished of zelf volledig aftermarket ‘Stella’ wijzerplaten. Chrono24 staat er vol mee. Hoe herken je een echte Stella dial?

Het gelakte enamel geeft een zogenaamd badkuip-effect. Vooral goed kan zien bij de dag- en datumaanduiding.
Het heeft een hele unieke glans en structuur die goed met een loup waar te nemen is
De tekst is als laatst aangebracht op het enamel en ligt dus iets hoger.
De laklaag van een originele is vrij dik.
Kortom geen novice stuff. Expertise is belangrijk en die verkrijg je voornamelijk door ervaring. Je creeert er een 6th sense voor.

Onderstaand een paar Stella’s die ik door de jaren heen heb gehad en die goed de kenmerken illustreren:


_____
AmsterdamVintageWatches

    

Haha ik probeer foto's erbij te voegen maar lukt niet geweldig. Ben beetje "vintage" met computerskills.

Anyhow hier is het filmpje, nog makkelijker

https://www.youtube.com/watch?v=aI-DKgyG_xk


[bericht gewijzigd door AmsterdamVintageWatches op zondag 20 januari 2019 20:43]

_____
3186
rolex forever

   

Jasper bedankt voor het delen met ons..............


Super mooi.._____
LEEF JE DROOM.
Peter

   

Thanks for sharing Jasper_____
6,4 ft=1,95m
Wie zijn eigen weg gaat, kan door niemand worden ingehaald.
Jan Klaas JK Watchstore

    


gr JKRobin

    

Top info!

Tx._____
stay stoked,get a sub!
Sjirk

   

Past het beste hierbij denk ik,

https://www.youtube.com/watch?v=-y9euMJMttk_____  RolexForum.nl website publications are not affiliated with or endorsed by ROLEX SA or ROLEX USA

© Copyright 2006-2023 RolexForum  hosted by Cyberserver