Wijzig je profielWijzig je persoonlijke instellingenRegistreer hier!Actieve onderwerpenVeelgestelde vragenZoekenInloggenTerug naar de forum-index

  

 Index / Rolex Vraagbaak / Kras op glas?
rolexrookie

   

Quote:
Op donderdag 16 april 2020 21:03 schreef _Gerard_ het volgende:
Een goedenavond Jan en Bert (wild guess ) en welkom op dit forum.

Oef, da's balen. Een haarfijn krasje in je aluminiumoxide dekseltje. Geen nood. Gerard to the rescue.

Yep, aluminiumoxide. Niks meer niks minder. Saffier komt gewoon uit de saffierfabriek tegenwoordig. Je hoeft er niet meer naar te graven in de saffiermijn. Men neme een smeltkroes, wit poeder erin, witheet stoken in een oven en héél héél héél langzaam af laten koelen. Klaar.

Het verkregen kristal is bijna net zo hard als diamant. Bijna! En daar gaan we gretig gebruik van maken. Want op de zogenaamde mohs mineraal-schaal van 0 tot 10 scoort kristallijn aluminiumoxide een 9 maar diamant een dikke 10

Wat hebben we nodig? Slechts 4 dingen. Een poetslap, 2 soorten diamantslijppasta en wat tijd. Zelf gebruik ik de 3 micrometer Dia Paste van DMT en de lapping paste van Temo, beiden goed verkrijgbaar via Amazon. Kost een scheet en een knikker. Samen 3 tientjes inclusief verzenden, een paar jaar geleden.

Doe wat polijstpasta op een microvezeldoekje en maak kleine draaiende bewegingen over het krasje. Less is more, zowel qua hoeveelheid pasta als qua draaicirkel. Poets enkel daar waar het krasje zit.

Je zult versteld staan hoe snel je de kras eruit poetst. Saffier is keihard, maar niet voor diamant. Op tijd checken hoe ver je al bent. Je bent echt geen uur aan het poetsen. Denk aan een minuut of 5. Of tien als ie wat dieper is.

Je saffieren glas is nu krasloos maar wel een beetje dof. Geen nood. Nu is de lapping pasta aan de beurt. Zelfde verhaal. Beetje pasta op een schoon microvezedoekje en weer een aantal minuten poetsen. Gewoon met je wijsvinger. Hard drukken is helemaal niet nodig. Met de lappingpasta mag je wel grotere draaicirkels maken want je saffier gaat er ongelofelijk van glimmen.

Hoe kan dit werken vraagt u zich af. Nou heel eenvoudig: die pasta zit ramvol met industriëel gemaakte minuscule superscherpe diamantjes. Ze zijn zo klein dat als je er 333000 uit je pasta vist en keurig op een rijtje legt je precies op één centimeter uitkomt. De diamantjes in de lapping-pasta zijn nog eens 10 keer zo klein. Waanzin.

Succes. Goedkoper dan een nieuw glaasje.


Hulde voor dit soort posts. Hier is een forum voor bedoeld.



_____



  







RolexForum.nl website publications are not affiliated with or endorsed by ROLEX SA or ROLEX USA

© Copyright 2006-2024 RolexForum  hosted by Cyberserver