Wijzig je profielWijzig je persoonlijke instellingenRegistreer hier!Actieve onderwerpenVeelgestelde vragenZoekenInloggenTerug naar de forum-index

  

 Index / Algemeen / Wild west in Rolex-land
Remco66

   

Artikel in de telegraaf... taalfoutje in de titel........sorry

Wildwest’ in Rolexland

Levensgevaarlijke handel in peperdure horloges: ’Je bent een prooi als handelaar’

Er worden vele miljoenen euro’s aan crimineel geld witgewassen via de handel in peperdure horloges. Witwasexperts vermoeden dat gerenommeerde horlogedealers regels die witwassen moeten voorkomen, aan hun laars lappen. De handel in ’klokkies’ is geëxplodeerd en levensgevaarlijk.

John van den Heuvel en Mick van Wely

Pal onder de toekan op het dak van het Van der Valk-hotel in Nootdorp doorzoeken speurders van de FIOD op 17 augustus een hotelkamer. De mannen van de fiscale opsporingsdienst nemen na lang zoeken wat administratie mee.

Dezelfde dag pakt de FIOD een 23-jarige horlogehandelaar op. Sinds 2018, zo stelt de FIOD, heeft de witwasverdachte voor ruim een miljoen euro aan dure ’klokkies’ gekocht. Hij betaalde cash. De verkoop van de sieraden gebeurde volgens de FIOD eveneens met contant geld. Misdaadgeld, zo vermoedt het OM.

Wie is de 23-jarige? Er zijn maar een paar belletjes nodig in het criminele circuit en de wereld van de horlogehandel om achter zijn identiteit te komen. Het gaat om Dexter van den B. uit Den Haag. Uit het Handelsregister blijkt dat de man eigenaar is van het bedrijf Mountain. Van den B. zit in auto-onderdelen, ’juweliersartikelen en uurwerken’. Zijn opa is Jos van der Meer, de in 2016 overleden omstreden vastgoedmagnaat uit Nootdorp die volop connecties in de onderwereld had, onder wie Willem Holleeder.

Dexter is niet uniek. De handel in merken als Rolex en Audemars Piguets is de laatste jaren geëxplodeerd. Zowel nieuw als gebruikt zijn ze geliefd bij criminelen. Prijzen van klokjes variëren van tienduizend euro tot enkele tonnen. Ze zijn niet alleen een pronkstuk, maar ook een sieraad om geld mee wit te wassen, een ruilmiddel, betaalmiddel en een kostbaar stuk waarmee iemand beloond kan worden. Bijvoorbeeld voor een liquidatie.

Bij het in juli 2019 tot levenslang veroordeelde ’Mocro-maffia’-kopstuk Naoufal F. werden bij zijn arrestatie horloges ter waarde van 80.000 euro gevonden. De Koninklijke Marechaussee pakte twee dagen vóór Dexter van den B.’s aanhouding op Schiphol een man uit Beverwijk op met een horloge van 150.000 euro.

„Er zijn vele honderden horlogehandelaren, waar je er vroeger een stuk of tien had. Je koopt er eentje voor tienduizend, verkoopt ’m voor elf en dan ben je horlogehandelaar. Maar enige kennis is echt wel nodig hoor.” Aan het woord is ’Paul’. Hij is een van de handelaren in het grijze circuit. In het verleden deed hij er niet moeilijk over, nu wil hij graag anoniem blijven.

’Prooi’
„Het kopen gaat meestal via iemand die ze van een reguliere dealer koopt.” De wereld is levensgevaarlijk geworden, zegt hij. „Vroeger liep ik met een stapel contanten en een koffertje vol horloges rond. Dat zou ik nu niet meer durven. Het is wildwest geworden. Je bent een prooi als handelaar. ”

De nieuwe garde criminelen is meedogenloos, zegt Paul. Andere handelaren vertellen hoe ze zich bewapenen tegen zware criminelen die hen proberen te beroven. Een truc is bijvoorbeeld om te achterhalen waar een handelaar woont. Dat doen ze door iemand te volgen of een ’gps-tracker’ onder een auto te plaatsen. Privédetective John Vullers van John-V Detectives: „Niet alleen om horloges of geld thuis te pakken, maar ook om familie thuis te gijzelen zolang een zaak wordt beroofd.”

In maart haalde de politie het lichaam van Bas Vijzelaar (33) uit het Amsterdam-Rijnkanaal bij Breukelen. Ook deze doodgeschoten Bas handelde in ’klokkies’. Op de fatale avond zou hij een deal afronden. De 30.000 euro die ’Grote Bas’ bij zich had, was verdwenen. Vijzelaar was slachtoffer van een roofmoord. Een van de opgepakte verdachten pleegde zelfmoord in zijn cel.

Hoe klein is de wereld. En hoe ongenadig hard soms. Vijf maanden later was het de beurt aan een andere Bas: Bas van Wijk (24). Op 8 augustus werd het sportmaatje van Bas Vijzelaar op klaarlichte dag in Amsterdam doodgeschoten. In een auto vond de politie op aanwijzing van de bekennende verdachte een peperduur horloge en een vuurwapen. Het vermoedelijke motief voor de dodelijke schietpartij? De roof van het horloge.

Landelijke overvalcoördinator van de politie Jos van der Stap ziet met grote regelmaat berovingen van horlogehandelaren en -bezitters. „De enorme belangstelling voor dure horloges zie je terug in de criminaliteit. Er zijn straatroven op personen die dure horloges dragen, maar ook overvallen op woningen waarbij dure exemplaren worden weggenomen. Doelwitten zijn mensen die ze dragen, maar ook handelaren”, legt Van der Stap uit.

Zo was er de ’Rolex-bende’, die bekende Nederlanders met bruut geweld op straat beroofde van hun horloge. Vorig jaar werden alleen in Amsterdam ruim tachtig mensen van hun kostbare horloge beroofd. Een record.

De berovingen en zeker de woningovervallen worden volgens de specialist van de politie uitgevoerd door professionele overvallers. „Ze vereisen veel meer voorbereiding. Maar ook straatrovers kunnen uit het gevorderde segment komen. Dit zijn geen impulsieve of ’hit and run’-berovingen.”

Wachtlijst
De vraag naar exclusieve horloges wordt extra aangewakkerd doordat topmerken hun modellen gelimiteerd op de markt brengen. Voor veel modellen bestaat een wachtlijst die tot jaren kan oplopen. Handelaren kunnen daardoor uurwerken voor een veel hogere prijs kwijt dan er op het prijskaartje van de juwelier staat. „Een Rolex Submariner bijvoorbeeld kost in de winkel zo’n 8000 euro, maar handelaren krijgen er zo elf- tot twaalfduizend voor in het grijze circuit. Het is een kwestie van vraag en aanbod”, legt Paul uit.

Maar er zijn trucs om aan de duurste merken te komen, legt witwasexpert Florian van de FIOD uit. Vanwege zijn werk wil hij zijn achternaam niet noemen. „Er zijn gevestigde, grote ketens in de sieradenbranche en zelfstandige ondernemers met winkels, die registratieregels (die witwassen moeten voorkomen) omzeilen. Ze registreren niet de naam van de daadwerkelijke koper, melden contante betalingen niet of houden verkopen buiten de boeken. Of criminelen zetten stromannen in die de horloges kopen. Soms met medeweten van de verkopers. Op deze manier wordt de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) buitenspel gezet.”

Een nog gewiekstere methode is de ’exporttruc’, vult hij aan. „De erkende dealer verkoopt zogenaamd een reeks horloges aan een bedrijf in Hongkong. In de horlogedoosjes zitten stenen of zand als contragewicht. Via een rekening worden de sieraden vanuit het buitenland betaald. Maar de horloges verlaten het land nooit en kunnen hier het grijze circuit in. Ze leveren meer op omdat Hongkong buiten de EU ligt en je als koper dan geen btw hoeft af te dragen. Grote namen in de horlogebranche, en echt niet alle, sluizen zo voor miljoenen aan horloges weg.”

Waarom worden de grote ’foute’ dealers niet aangepakt? „We kunnen niets over lopende onderzoeken zeggen, maar reken maar dat de FIOD voor de grote spelers gaat. We gaan niet voor laaghangend fruit”, zegt Florian.

Het is een misvatting om te denken dat de witwaswet niet werkt en het gesjoemel door juweliers en handelaren gemeengoed is. Van den B. liep bijvoorbeeld tegen de lamp nadat, zo zegt de FIOD, verschillende juweliers, financiële instellingen en een boekhouder ongebruikelijke transacties hadden gemeld bij de Financial Intelligence Unit van de overheid.

Handelaren in het tussenhandelcircuit denken dat het een kwestie van tijd is dat de FIOD invallen zal doen bij de grote dealers.

Secretaris Patrick Thio van de Federatie Goud & Zilver benadrukt dat de vereniging veel voorlichting geeft binnen de branche over de regels die er zijn om witwassen te voorkomen. „Het is echt moeilijk om de regels te omzeilen. Voor onderhoud van een horloge ben je bijvoorbeeld afhankelijk van een dealer en is registratie nodig. En er wordt niet gestrooid met dure merken. Wij horen ook geen klachten van het Bureau Toezicht Wwft van de Belastingdienst.” Thio vindt het geweld in de branche ’verschrikkelijk’. „Dat moet de overheid hard aanpakken.”

De advocaat van Dexter van den B. is bij de krant niet bekend. Het OM geeft geen informatie over wie hem bijstaat. Het verhaal is tot stand gekomen op basis van gesprekken met mensen uit de opsporing en met horlogehandelaren. Die zijn bij de redactie bekend._____
_Gerard_

   

Wat een tendentieus en belabberd geschreven broddelwerkje.

Alles voor de clicks en de sensatie.

Ohja natuurlijk.... John v.d. Heuvel... Telegraaf...._____
There are only 10 types of people: those who understand binary, and those who don't.
Sjirk

   

Tjonge inderdaad..wat een slecht stuk.._____
SUB73
Qua Patet Orbis

   

Lekker gezellig stuk idd.

En dan 100-den handelaren?? Daar is 10-tallen denk ik meer op zijn plaats. Tot slot op ons forum gewone gepassioneerde sponsoren waar je prima een klokje bij kunt kopen.

_____
Life is short, don't lose time!
Peter

   

Vanavond in de vroege editie-NL ook een hele reportage_____
6,4 ft=1,95m
Wie zijn eigen weg gaat, kan door niemand worden ingehaald.
SUB73
Qua Patet Orbis

   

Quote:
Op vrijdag 11 september 2020 20:04 schreef Peter het volgende:
Vanavond in de vroege editie-NL ook een hele reportage


Shocking verhaal uiteraard! Zieke geesten maar wel voorspelbaar gezien alle zware criminaliteit en geen mogelijkheden meer tot bankoverval of zo.

Wat mij wel verbaast is hoe een bekende miljonair, als Hr. Wesley. het idee heeft gevat om in een ook nog eens slecht beveiligde woning 50 top klokken te bewaren. Dit is voor mij onbegrijpelijk. Ik denk dat 3,4,5?? klokken thuis in zijn geval ruim genoeg waren geweest. Makkelijker af te geven ook als je weet wat je nog hebt. Net zoals 5 horloges mee op vakantie. Dat doet toch ook niemand?

Goed, ik vind het een ramp dat onze mooie hobby nu zo slecht in het nieuws is, en we klaarblijkelijk allemaal op straat super moeten oppassen enzo.

Goed weekend iedereen, en Stay Safe!!_____
Life is short, don't lose time!
SuBart

   

Diep en dieptriest dat je je horloge bijna niet meer op straat om kunt doen. Woon zelf in Sydney en hier is dat gelukking nog niet het geval, voel me in ieder geval niet onveilig als ik m'n klokje draag._____
Rolex Submariner 114060 (2016)
Rolex Submariner 116610LV (2018)
Cyclops

   

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1240745974/duitse-juwelier-schiet-overvaller-dood_____
Enjoyed the green (LV) for long time now it is time for the Red (SD)
Hannibal
LB

   

Quote:
Op dinsdag 15 september 2020 10:36 schreef Cyclops het volgende:
https://www.telegraaf.nl/nieuws/1240745974/duitse-juwelier-schiet-overvaller-dood


Zo zie je maar, Duitsers maken geen grappen._____
OFFICIALLY SATISFIED


  

  RolexForum.nl website publications are not affiliated with or endorsed by ROLEX SA or ROLEX USA

© Copyright 2006-2020 RolexForum  hosted by Cyberserver